vineri, 4 mai 2012

Generaţia supravieţuirii


Când am propus ca săptămâna asta să vorbim despre specificul generaţiilor, am fost foarte entuziasmată şi credeam că va fi foarte simplu. Dar m-am înşelat. Pentru că acel ceva care poate defini o generaţie vine din vremurile în care ea se formează şi pe care le trăieşte, iar generaţia mea a prins două perioade oarecum extreme. Şi a crescut undeva între ele. 
 
Mă aşez în faţa paginii albe şi încerc să identific acel ceva care ne caracterizează pe noi. Şi, chiar dacă se zice că paginile albe suportă orice, e greu... Când spui anii '20, gândul îţi fuge la jazz şi glamour, dar şi la apariţia unor mişcări politice radicale, anii '30 aduc marea criză şi al Treilea Reich, odată cu anii '60 apare contracultura, anii '70 amintesc de diverse proteste pentru la fel de diverse drepturi civile şi aşa mai departe, probabil că enumerarea pe decade ar putea continua, fiecare cu specificul ei. Atât la nivel de societate, cât şi la nivel de individ... Generaţia mea s-a format în anii '80, ani care la noi nu prea s-au mai identificat cu restul lumii civilizate. Singurul lucru comun care îmi vine în minte e muzica disco, de care, în mod paradoxal – zic paradoxal pentru că am crescut cu ea -, niciodată nu m-am simţit atrasă. În rest, au fost anii magazinelor goale, ai cozilor, ai pâinii pe cartelă, ai dulciurilor cumpărate de la unguri, ai temelor făcute la lumânare, ai cărţilor bune luate „pe sub mână”, ai programului de câteva ore pe seară la televizor, ai unor muzici care nici măcar nu ştiam că există, ai unei lipse de informare cruntă... Ani gri, cred că asta e culoarea cea mai potrivită pentru a descrie perioada aceea, un gri plumburiu, deprimant. Pe care nu îl realizam atunci pe deplin, dar care s-a impregnat în noi. 
 
Ce anume îi poate caracteriza pe oamenii crescuţi şi formaţi în asemenea vremuri? Îmi pun întrebarea asta acum, la atâţia ani distanţă, şi mi-e greu să găsesc un răspuns. Privesc în urmă şi încerc să identific ce anume a animat generaţia mea, ce ne-a ţinut în picioare. Pentru că, totuşi, îmi amintesc o perioadă în care am reuşit să fim veseli, entuziaşti... trăiam. Probabil că speranţa. Nu neapărat conştientă, dar speranţă. Şi dorinţa de evadare, care mai apoi s-a şi concretizat, îndată ce a devenit posibilă. Mă gândeam mai devreme la colegii mei din şcoala generală, de exemplu, şi nu ştiu dacă mai sunt cinci dintre ei în ţară. Au plecat... Nici cei din liceu nu prea mai sunt pe aici. Italia, Spania, Portugalia, Canada, Germania. Locuri spre care s-au îndreptat în mare grabă, imediat ce au scăpat din cuşca acelor ani în care s-ar zice că ne-am format. 
 
De fapt, dacă mă gândesc bine, generaţia mea e una care a învăţat doar să supravieţuiască. Şi cred că asta ne caracterizează, ăsta e specifiul nostru. Probabil că de aici şi fuga, plecarea prin alte părţi. Instinctul de supravieţuire, care îţi spune să pui distanţă între tine şi agresor. În cazul de faţă, agresorul fiind chiar ţara în care am crescut. Noi n-am fost învăţaţi să construim, ştiam doar că trebuia să ne ferim. Şi se vede. Generaţia mea nu se revoltă, nu face politică, nu ia atitudine, nu face pasul în faţă, nu pune la cale idei, nu are idealuri. Pentru că nu mai e aici. S-a salvat pe unde a putut. Iar cei care au rămas fac exact ce au fost învăţaţi: supravieţuiesc. Într-un fel sau altul. Pitiţi în vreun colţ de Românie, la adăpost de cinismul vremurilor. 
 
E o concluzie tristă, recunosc. Pentru că, peste alţi cine ştie câţi ani, o să privim în urmă şi o să ne întrebăm: ce vom fi făcut în tot acest timp? Şi va fi greu de răspuns. Sau prea uşor. Stupid de uşor. Un răspuns de care, probabil, ne va fi prea ruşine, aşa că îl vom închide în noi şi, din nou, vom încerca să ne salvăm care cum poate... 
 
(vdb, 19.01.2011)

4 comentarii:

A. spunea...

Generatia crescuta in parte in fata blocului, in parte la locul de munca al parintilor si, in sfarsit, in bibioteci si cercuri de copii, unde mai invatam sa mai folosim un calculator sau sa mai cantam la vreun instrument. Generatia care a trait comunismul inainte de a cadea, care a asistat la tranzitie, a incercat (sau nu) sa contribuie cumva la aceasta, apoi dezgustata a parasit tara si acum isi traieste varsta in locuri in care isi pierd identitatea si incearca cum poate sa si-o redobandeasca prin locuri pe care nu le accepta si in care nu sunt acceptati pana la capat.
"Generatia pierduta" scria The Economist acum vreo cateva luni pe prima pagina. "Generatia ratacita" le-am raspuns intr-un comentariu, pentru ca suntem mereu pe drum, fara a sti unde vom ajunge si, uneori, nici macar de unde am plecat.
Traiasca literatura care trateaza tema identitatii in ratacirea ei intre pierdere si redobandire. Traiasca arhetipurile acestei generatii. Traiasca Romania care ramane in continuare frumoasa, fertila si efervescenta doar in ideile si amintirile celor care au parasit-o fara a se mai intoarce vreodata in ea.
Cu alte cuvinte, generatia ratacitilor saluta generatia supravietuitorilor, confundandu-se pe mai departe cu aceasta :)

Dorina spunea...

Long time no see, A. :)

N-am citit articolul (ar trebui să îl caut), dar cred că aveau dreptate şi ei. Ai şi tu. Într-un fel, şi noi, şi voi suntem generaţii pierdute. În sensul că nu ştiu dacă o să mai apucăm să ne regăsim identitatea. Nici măcar voi, care sunteţi mai tineri. :) Pentru că există un moment pentru toate, pe care dacă îl pierzi...

Literatura de care spui e foarte subţire. Şi chiar recent mă întrebam de ce. În ultimii ani s-a scris mult în România. Dar e foarte-foarte multă maculatură şi foarte puţine lucruri care chiar spun ceva. Mai ales despre perioada asta neagră, care ne-a afectat pe toţi.

Ciuleandra spunea...

Foarte interesant ..

Eu una cred ca cel putin cei care la revolutie erau un pic mai mari, cei care aveam 20 de ani de exemplu :) au fost mai preocupati sa se adapteze la economia de piata si sa invete "din mers" sa supravietuiasca acesteia cu zero cunostiinte si capabilitati capatate in anii comunisti de scoala. Cred ca pur si simplu din cauza asta nu si-au mai permis sa lupte pentru alte drepturi in afara aceluia de a tine pasul cu schimbarea radicala a societatii. As zice ca daca anii 80 au fost sinonimi in Romania cu "supravietuire", anii '90 au fost sinonimi cu "adaptare". Si "oportunitate" si "sansa" cred ca sunt alte cuvinte potrivite pentru a descrie acele vremuri in care viata multora a luat intorsaturi din cele mai spectaculoase.

Dorina spunea...

Sigur că se poate dezvolta, eu nu pot spune că am structurat prea mult şi nici nu am intrat în detalii. Dar chiar e un subiect interesant şi deloc uşor de abordat. Îţi dai seama de asta când încerci să aşezi ideile pe hârtie şi constaţi că sunt o grămadă de fire care te trag în diverse direcţii. :)

Foileton (V)