vineri, 19 februarie 2010

Ritualul primăverii


O carte construită în jurul unui balet rusesc: Ritualul primăverii, al lui Igor Stravinski. O poveste de dragoste dintre o rusoaică şi un cubanez care se cunosc pe un tărâm neutru, care se apropie şi se depărtează în ritmul ciudat al lui Stravinski. 1, 2, 3, 1 şiiiii 2 şiiiii 3... paşii care compun istorisirea unor suflete care se lovesc în dansul lor ba de războiul civil spaniol, ba de al doilea război mondial, ba de revoluţia cubaneză. Şi peste toate revine obsesiv revoluţia rusă, care o urmăreşte peste tot prin lume pe eroina principală.

Totuşi, povestea celor doi, precum celebrul balet rusesc, este doar scheletul pe care se contruieşte o întreagă lume. Şi spun o întreagă lume fără să exagerez, pentru că, prin ochii autorului şi prin vocile personajelor, eşti purtat prin Benicassim, Valencia, Paris, Havana, New York şi altele. Vezi lumea boemă a Europei, burghezia ipocrită a Havanei, indiferenţa şi detaşarea americană, isteria adusă în Cuba de pretinsa revoluţie... Cu detalii, multe detalii, care se înşurubează în jurul câtorva personaje care urcă şi coboară, plutesc sau se chircesc, în funcţie de aceeaşi muzică rusească ce nu vrea să se lase abandonată.

Va reuşi Vera să pună în scenă Ritualul primăverii la Havana? Într-o Havană unde negrii erau cei mai buni dansatori, dar încă aveau pecetea sclaviei pe piele, burghezia trăia într-o lume paralelă, iar revoluţionarii nu cunoşteau decât calea violenţei? O va regăsi Enrique după ce o va pierde? Cum va fi înţeleasă libertatea, în cele din urmă? Desigur, trebuie să ajungi la finalul cărţii, ca să afli.

Şi mai e muzica, multe detalii despre muzică şi dans. La început, m-am mirat, mi-era greu să cred că un scriitor poate fi atât de bine documentat în privinţa asta. Mai apoi am aflat că Alejo Carpentier a fost şi muzicolog. Foarte mult mi-a plăcut şi felul în care scrie din perspectiva unei femei, pentru că o parte din poveste e spusă prin vocea rusoaicei Vera. Nu mulţi bărbaţi fac asta atât de credibil.

Iată cum este văzut New York de către Enrique, architect cubanez trăit mult pe bătrânul continent european: Ucenicul de arhitect din mine era enorm de interesat de New York - ar fi fost imposibil să fie altfel – dar, mai mult decât toate celelalte, de ceea ce eu numeam aspectul său teratologic. Aici se rezolvaseră, pentru prima dată, probleme fără precedent în istoria arhitecturii; dar în ceea ce se realizase, în ceea ce era vizibil şi tangibil, oraşul era o ilustrare a tot ceea ce n-ar fi trebuit să se facă într-un viitor guvernat de o anume înţelepciune urbanistică. Oraşul avea farmec, atmosferă şi personalitate, fără îndoială; dar netăgăduita lui putere de seducţie se datora aspectului fenomenal, tumultuos şi anormal. Era un oraş care te scoatea din ţâţâni – iertată-mi fie expresia banală -, şi ajungeam să mă întreb cum de există oameni care pot trăi normal (mâncând, citind, visând, făcând dragoste...) undeva unde totul se împotriveşte întâlnirii omului cu el însuşi, într-o aglomerare de construcţii inegale, de case fără stil şi de alte case, amestec al tuturor stilurilor din trecut, aliniate de un destin aleatoriu, de-a lungul unor străzi unde pietonul dispare, ca esenţă şi existenţă, târât, înghiontit, prostit sau zorit de o mulţime într-o goană perpetuă. (...) Şi, colac peste pupăză, la asta se adăuga o Publicitate atotputernică, invadatoare, ocupând, în numele legii pirateriei, toată suprafaţa, tot spaţiul disponibil – poate luminos, poate respirabil – cu agresiunile ei perpetue, cu divertismente, înştiinţări, strigăte de alarmă, insinuări, sloganuri, jingles, constrângeri şi somaţii: cumpără-mă, preferă-mă, cere-mă, hotărăşte-te pentru mine, nu te lăsa înşelat... (...) Şi seara era avalanşa, rush-ul unei întregi funcţionărimi, vlăguită, epuizată, stoarsă, care, cu chipuri de oameni ce blestemă ceasul când s-au născut, aleargă, aleargă mereu - în aşteptarea curselor de mâine, şi de poimâine, şi de luna viitoare, şi de anul care vine - spre gurile de subway etc. etc. etc., împingând, călcând în picioare, înghiontind, în timp ce deasupra, sus, jos, la aparatele de radio, la megafoane, răsună, asemeni unui cânt de viaţă şi speranţă, notele iniţiale ale Simfoniei a V-a de Beethoven...

Pe de altă parte, Havana: Îngustimea străzilor - străzi suficient de largi, totuşi, pentru trecerea trăsurilor şi echipajelor - departe de a fi fost o greşeală de sistematizare, răspundea logicei preocupări ca trotuarele însorite să fie acoperite repede de prelungitele umbre ale caselor din faţă. Pe lângă asta, străzile strâmte – aproape toate din Havana Veche – canalizau, conduceau briza, transformându-se în adevărate hornuri de aerisire. Interioarele, în schimb, erau spaţioase, înalte, cu ieşiri largi spre patio, cu uşi şi ferestre cu geamuri policrome, care îndeplineau funcţia acelor brise-soleil ale lui Le Corbusier. Arhitectură perfect funcţională, concepută de meşterii constructori ai Coloniei, când, în lume, încă nu se vorbea de "funcţionalitate".

Şi multe, multe altele. Mi-e greu să vorbesc despre o carte care închide în ea o lume... Pentru că aş vrea să spun tot, dar nu am cum, pentru că e spus deja în ea. Cu alte cuvinte, trebuie citită.
Pot să spun doar că Ritualul primăverii a intrat într-un ipotetic top cinci al cărţilor care îmi plac. Şi e foarte dificil să fac un astfel de top, pentru că am atâtea cărţi care mi-au intrat în suflet...

2 comentarii:

Anonim spunea...

Mai Adina, in afara faptului ca gandesti si expui frumos esti si deosebit de romantica si sensibila, dar asta doar "pour les connaisseurs"...
Fiind si eu un pasionat de locuri noi(calatorii) dar si de muzica buna am constatat "foamea" de a vedea mai mult ce e pe afara, neglijand aproape total tara noastra asa gri, trista si fara infrastructura...
Ma batea gandul sa merg sa mai vad Anglia rurala si ceva castele prin Franta si |chiar Germania, cand ne'om reveni financiar si mi'am amintit de locuri stiute din "povesti" si neexplorate.
Comuna Saschiz din jud.Mures e frecventata de englezi, inclusiv printul Charles, pentru frumusetea si salbaticia locurilor, asa cum acum 300 de ani era la ei...acolo este si o fortificatie medievala superba! Nu am fost!
Undeva aproape de Medias in jud.Sibiu este cetatea Biertan, intr-o zona saseasca (cati nemti or mai fi ramas) cu istorie de sute de ani.Nici aici nu am fost!
In jud.Brasov exista biserica Prejmer, in patrimoniu UNESCO.
Si nici aici,evident nu am fost!
Macar am auzit de ele, dar cati stiu oare din cei care fac "naveta" in Spania sau merg in Turcia si Grecia de s'au plictisit ce locuri frumoase sunt si pe aici?!
Pot in schimb sa recomand: vedeti castelul Lazarea din jud.Harghita (intre Gheorghieni si Ditrau) si chiar biserica din comuna Ditrau inalta cam cat Interu' din Bucuresti !Am fost prima data acolo in 1984 si cu drag am revazut in 1997!
Mergeti la Sulina sa vedeti o mare absolut salbateca si evident ceva istorie de pe vremea cand Sulina era port important (farul transformat in muzeu, cimitirul vechi de sute de ani) si neaparat padurea Letea, unica in lume, o spun cei de la National Geography, cu arbori seculari si pe jos nisip si scoici pisate...Aici din pacate am fost tarziu in 2009 (la Letea)
Incercati, nu o sa va para rau !!!

Dorina spunea...

Bine ai venit, asa anonim cum esti. :)

Nu neglijez locurile de la noi, nu intentionat, oricum. Doar ca, stii cum e, omul isi doreste mereu ce nu are, intotdeauna i se pare ca in alta parte e mai frumos. Cred ca am mai vorbit despre asta si l-am citat pe Arghezi, care are o cartulie cu niste insemnari despre Romania.

Sunt multe locuri de la noi care merita vazute, am si eu cateva povesti despre ele, poate ca intr-o buna zi o sa am timp sa le aduc aici: de prin Covasna, Maramures, Oas (mi-e foarte dor de un loc de aici, ferit de turisti, pentru ca e doar o cabana fara curent, departe de lumea dezlantuita, intr-un peisaj f frumos).

Intamplator, ma uitam mai devreme pe niste poze pe care le-am facut in Wiesbaden, de care mi-e dor. E singurul oras nemtesc in care m-as muta.

Foileton (V)